Masalah Gastrik

gastrik,bahaya gastrik, gastrik ulser, ubat gastrik angin,

Gastrik oh gastrik !!

Adakah anda pernah lalui setuasi begini ? Rasa sakit perut tapi bukan macam nak buang air besar. Walaupun anda ke tandas tapi tetap tak buang air besar. Cuma anda rasa sakit seperti memulas di dalam perut, kadang kala ianya sembuh dengan sendiri, kadang kala hanya akan hilang selepas anda mengambil ubat tahan sakit. adakah ini adalah tanda-tanda gastrik? Mungkin juga anda mengalami masalah gastrik.

Apa itu gastrik?

Gastrik adalah gejala sakit pada bahagian perut dan ulu hati diiringi dengan rasa pedih dan ianya sangat menggangu aktiviti harian seseorang. Ada juga yang tahap sakitnya sampai nak bercakap pun terasa seperti urat perut tertarik. Ramai yang bimbang akan masalah gastrik sampai ada mitos yang mengatakan gastrik yang tidak dirawat akan memamah usus perut. Ini sama sekali tidak benar, gastrik kebiasaannya berlaku apabila asid hidroklorik yang terkumpul di dalam perut tidak dirembeskan.

Perkara ini dikaitkan dengan masalah gastritis atau gastro usus kebiasaannya dikaitkan dengan pola pemakanan yang tidak sekata. Asid hidroklorik dirembeskan untuk mencerna makanan didalam usus agar ianya dapat dibawa ke bahagian perkumuhan di dalam sistem perkumuhan manusia, namun begitu bahagian perut yang tidak dimasuki makanan walaupun asid hidroklorik sudah dirembeskan akan terjerumus kepada masalah gastrik yang mana asid tersebut akan menghasil sel mukosa iaitu sel pertahanan perut sehingga menyebabkan keradangan pada bahagian perut.

Namun begitu, jangan risau. Gastrik bukanlah masalah yang serius. Ianya boleh ditangani sendiri oleh anda baik dirumah ataupun dirujuk ke hospital atau klinik sekiranya masalah gastrik tersebut terlampau kronik. Bagi mengelakkan gastrik berlanjutan, anda dinasihatkan untuk mengamalkan pemakanan yang sihat dan juga menepati jadual pemakanan yang betul supaya pencernaan asid hidroklorik dapat menjalankan tugasnya dengan baik.

Selain itu, anda juga dinasihatkan agar menghentikan pengambilan ubat tahan sakit dan juga berhenti merokok bagi individu yang merokok. Ini kerana ubat tahan sakit dan merokok bakal menyekat selera makan anda yang bakal membawa kepada risiko gastrik. Bagi mereka yang kurang makan pula, janganlah tak makan langsung. Makan pada kuantiti yang sedikit tetapi dalam kekerapan yang banyak mampu mengurangkan risiko anda untuk mendapat gastrik.

Seandainya gastrik anda berada pada tahap yang kronik, segeralah merujuk kepada pakar perubatan. Lazimnya anda akan diberi ubatan antasid. Ubat ini bertujuan untuk mengurangkan tahap asid di dalam perut agar keradangan tidak berlaku. Sekiranya ia kurang berkesan, ubat jenis antagonis H2 pula akan diberikan bagi mengurangkan lagi rembesan asid hidroklorik di dalam perut. Seandainya rawatan ini kurang berkesan, penderita gastrik kronik bakal diberi rawatan perencat pam proton (PPI). Rawatan ini bukan sahaja 90% dapat membantu mengatasi gastrik malah ia turut dapat mengurangkan sehingga 50% rembesan asid hidroklorik. Namun begitu, rawatan ini turut memberi komplikasi yang rumit pada peringkat awal kerana penghadaman makanan di bahagian usus kerana asid hidroklorik kurang terhasil.

Walaupun gastrik itu bukanlah masalah yang kronik, namun ia perlu diberi rawatan secar berkala agar tidak berlaku komplikasi yang lebih rumit seperti pendarahan usus dan seumpamanya. Amalkan gaya hidup yang sihat, semoga dengan perkongsian ini dapat memberi info yang sangat bermakna terutamanya kepada penderita gastrik.

 

 

Anda boleh lihat disini ubatan-ubatan gastrik ==>> KLIK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *