Panduan Mudah Cara Hidup Sihat

tips-for-healthy-eating

1. Berfikir positif dan Bersyukur – Kajian menunjukkan sikap yang positif sihat membantu membina sistem imun yang sihat dan meningkatkan kesihatan secara keseluruhan, anda percaya apa yang fikirkan dan Jadilah seorang yang positif.

2. Makan sayur-sayuran – Mengambil hidangan sayur-sayuran dalam menu harian seperti sayur mentah, dikukus, atau goreng. Diet yang tinggi dalam sayur-sayuran dikaitkan dengan mengurangkan risiko mendapat kanser paru-paru, kolon, payudara, pangkal rahim, esofagus, perut, pundi kencing, pankreas dan ovari. Dan banyak fitonutrien yang paling berkuasa adalah orang-orang yang paling selalu mengambil pemakanan seperti brokoli, kubis, lobak merah, tomato, anggur dan sayur-sayuran daun.

3. Menetapkan “ideal 5-makanan” – Apa, bila dan berapa banyak yang anda makan boleh menyimpan kedua-dua metabolisme anda dan tahap tenaga anda semakin tinggi, jadi anda akan mempunyai lebih banyak tenaga sepanjang hari. “5 hidangan ideal” akan membantu anda menguruskan berat badan anda, mengekalkan fokus anda dan mengelakkan “craving” atau keinginan.

4. Bersenam setiap hari – Adakah anda tahu bahawa senaman harian boleh mengurangkan petanda biologi penuaan? Ini termasuk meningkatkan penglihatan, menormalkan tekanan darah, otot, menurunkan kolesterol dan meningkatkan kepadatan tulang. Jika anda mahu hidup dengan baik dan hidup lebih sihat, anda perlu bersenam! Kajian menunjukkan bahawa lebih 10 minit senaman boleh membuat perbezaan . Anda boleh melakukan pelbagai aktiviti senaman seperti joging, berbasikal, bermain basketball dan sebagainya.

5. Mendapatkan tidur yang secukupnya – Jika anda mempunyai masalah tidur, cuba makan makanan ringan sebelum tidur kecil makanan yang ditunjukkan untuk membantu mengalihkan badan dan minda ke mod tidur seperti bijirin gandum dengan susu atau oat. Elakkan terlalu berfikir dan dapatkan rehatkan secukupnya. Relax your minda n take rest ^_^

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *